Corona & Travel: Urgent Letter To Dutch Government (In Dutch)

28-05-2021

Corona & Travel: Urgent Letter To Dutch Government (In Dutch)

Corona & reizen: nieuwe brandbrief aan regering

In Nederland neemt het aantal opgenomen covid-patiënten gelukkig in snel tempo af. Sommige landen hebben al enkele inreisversoepelingen in het vooruitzicht gesteld, zoals het opheffen van testverplichtingen wanneer je aantoonbaar gevaccineerd bent.

SNBN heeft gereageerd op de concept-quarantainewet. Op grond van o.a. de consultatie is het wetsontwerp gewijzigd. Deze quarantainewet was al eerder aangenomen door de Tweede Kamer en is zojuist – vandaag – ook aangenomen door de Eerste Kamer: “De quarantainewet verplicht reizigers die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest minstens vijf dagen binnen te blijven. Op de vijfde dag kunnen zij een coronatest doen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen.”

De quarantaineplicht zal voor veel minder landen gaan gelden dan aanvankelijk voorgesteld en het nieuwe wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om gevaccineerden vrij te stellen van quarantaine. Welke landen precies op de “quarantainelijst” komen en of en wanneer gevaccineerden van de quarantaineplicht worden ontheven, is op dit moment nog niet duidelijk.

Er zijn landen waar sprake is van een gebrekkige (vaccinatie)infrastructuur, waar juist kwetsbare Nederlanders (denk aan ouderen, of mensen met een handicap) zeer moeilijk aan een vaccinatie kunnen komen – of geheel niet.

En wat te denken van Nederlanders in het buitenland die deze zomer voor langer dan een maand naar Nederland op bezoek gaan? Volgens de RIVM kunnen zij dan in Nederland zelf een vaccinatie krijgen door je online aan te melden (met dank aan de VBNGB voor het opmerkzaam maken op deze RIVM-richtlijn). Onlangs hebben we echter vernomen dat de RIVM-vaccinatie aan zoveel beperkingen is onderworpen, dat het in feite een wassen neus is.

Al deze redenen samen hebben ons er toe besloten om een nieuwe brandbrief aan de regering te sturen. Hierin stellen wij o.a. voor:

            – om kwetsbare Nederlanders in kwetsbare gebieden proactief te vaccineren;

            – om de testverplichtingen voor reizen naar Nederland te herzien;

            – om de RIVM-richtlijn zodanig in te vullen, dat deze echt werkt in de praktijk.

De brandbrief aan de regering is gisteren verstuurd. Je kunt deze brief downloaden via onze uitgebreidere webversie van deze nieuwsbrief.

Daar vind je ook een uitgebreidere versie van bovenstaand bericht:

https://www.nederlandersbuitennederland.nl/nieuwbrief-26-mei-brandbrief-regering-over-vaccinaties-en-reizen-webinar-studiefinanciering-en-meer/

 

 

GNBCC | News