Ook Nederlanders in buitenland moeten langer wachten door paspoortpiek

02-02-2024

Ook Nederlanders in buitenland moeten langer wachten door paspoortpiek

Ook Nederlanders in het buitenland kunnen te maken krijgen met lange wachttijden voor een nieuw paspoort. De Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) heeft daarover aan de bel getrokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken herkent het geschetste beeld maar deels.

Volgens de SNBN hebben Nederlanders in onder meer Spanje, Italië, Griekenland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk te maken met lange wachttijden bij ambassades, consulaten en het commerciële paspoortbureau VFS Global. Ook lijkt er soms helemaal geen beschikbaarheid te zijn voor afspraken voor het vernieuwen van een paspoort.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen NU.nl dat buitenlandse posten het inderdaad erg druk hebben met de vele aanvragen. "Wij hebben net als de Nederlandse gemeenten te maken met de 'paspoortpiek' en krijgen een golf van aanvragen voor nieuwe paspoorten en identiteitsbewijzen binnen", zegt hij.

Afgelopen zondag werd duidelijk dat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de organisatie die de aanvraagprocedures beheert, een piek van aanvragen verwacht. In 2014 werd de geldigheid van ID-kaarten opgerekt van vijf naar tien jaar. Daarom waren de afgelopen vijf jaar minder passen nodig, en nu juist meer. Naar schatting moeten 1,6 tot 1,7 miljoen paspoorten vervangen worden en 1,2 tot 1,3 miljoen identiteitskaarten.

Het beeld dat het voor Nederlanders in het buitenland vrijwel onmogelijk zou zijn om een afspraak te krijgen, herkent Buitenlandse Zaken niet, gaat de woordvoerder verder.

Hij geeft ook aan dat op verschillende manieren wordt geprobeerd om de piek te verwerken. "We roepen Nederlanders in het buitenland sowieso op om op tijd in actie te komen. Daarnaast zijn de balietijden van sommige posten verlengd. En in het uiterste geval kunnen we altijd een nooddocument verschaffen."

Klik hier voor bron.

Klik hier voor foto.

GNBCC | News